Kivi- ja luukaiverrus

Olen ihte alottanu puukkojen tekemisen kivestä, menny tavallaan niiku perse eellä puuhun. Elikkä tein ensimmäiset kolomekymmentä puukkua kivistä, ennen ku älysin että voishan sitä tehä pehemiämmästäki värkistä. Oli se niin kova homma sillon alakuaikoina, - 80 luvun alusa kun ne vehkeetki oli niin alakeelliset, ei ollu erilaisia laikkoja hiomiseen, ainuastaan sahhaamiseen oli joku venäläinen timantti-laikka.

Kaiken kaikkiaan erilaisista kivistä tehtyjä puukkoja on tullu yli 40kpl, joista on jäliellä enää 32kpl, osa on museoissa, keräiliöillä, ja loput ostettu kivityöntekiöille lahajaksi. Ei kyllä kajuta yhtään, että oon menny perse eellä puuhun, kivipuukot on harvinaisia, varsinkin kun ne kaikki on tehty puoli jalokivistä, fossileista, kulta-ja nikkelimalmista, niitä pyyetään näyttelyyn jatkuvasti jonnekkin. En tiiä, mikä minusta olisi tullut isona, jos mää olisin suhtautunu kouluaineisiin samanlaisella kehittymisen ja oppimisen intohimoisella palolla, kuin tänäpäivänä luukaivertamiseen, luultavasti joku avaruuspölytutkija. En osannu lapsena ees piirtää saatikka laulaa, kaulaan asti ääni tuli mun mielestä aivan hyvin, mutta siittä ylöspäin on jonkulainen äänen särkiä rakenettu mulle.

Nykyään ossaan piirtää, kaikki ihteltä tai muualta tulevat uuet ideat tai haasteet piirrän paperille, jotka samalla työstän aluksi omasa mielikuvasani ja aattelen eri työvaiheitten tekemisen, miten se pittää tehä että se onnistuu. Luukaivertaminen on vaikeimpia taidelajeja, siinä otetaan ylimääräinen pois ja olennainen jätetään. Kun kerran otat liikaa sitä ei saa takasin. Saksassa on kaupunki nimeltä Idar-Oberstein, mielestäni se paikka on kivien mekka. Minulla on siellä hyvä ystävä Ervin Klein, joka on yksi mailman parhaita kivikaivertajia, ja olen siinä mielesä onnellisesa asemasa, että olen saanut häneltä jonkin verran kaiverrus oppia eri tekniikoista ja kuinka eri asijoita korostamalla saajaan ilmeikkyyttä. Tekniikka ja taiteellisuus kehittyy ajan myötä, ja jokkaisella on oma persoonallinen käjenjälkensä ja tyylinsä.